Blog

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CEL/CEA CARE DĂ UN EXAMEN LA ȘCOALĂ

În vara aceasta fierbinte, cu Bac si admitere la facultate, am simțit nevoia să scriu această scrisoare. Abia acum i-a venit vremea publicării. Sper să fie de folos cuiva, ideile și conștientizările de aici. Citește în continuare…

 

 

Cred că ar trebui să existe atenționări scrise, pe momente mai speciale din viața ta. Precum un examen, o competiție, situația delicată dintr-o relație la un moment dat. Să scrie ceva de genul:

”ATENȚIE!

Ce se întâmplă chiar acum, s-ar putea să doară un timp, s-ar putea să atenteze la Liniștea ta sufletească, s-ar putea să îți afecteze imaginea de sine.

Ia-o mai ușor! Nimic nu are puterea să te dea înapoi. Tu îți controlezi ENERGIA și asta doar din ceea ce CREZI în acest moment. De ce te compari?

Ai grijă ce alegi să crezi despre tine chiar ACUM! Indiferent de împrejurările exterioare, adevărata VALOARE o ai in interiorul tău, prin ceea ce ești la nivelul SINELUI TĂU ADEVĂRAT. Și acolo ești minunat, ești perfect, ești parte din Divinitate.”

Ei, cum ar fi să găsești mai des o astfel de atenționare?

Întotdeauna ”grămada” are nevoie de anumite etichete pentru validare, pentru a-ți conferi valoare cu v mic. Ce nu te poate pune acum la nivelul ”grămezii”,este SINELE TĂU ADEVĂRAT.

Restul este doar orgoliu, ambiție, ego… Mândria că ți-ai dorit ca ceilalți să te vadă într-un anumit fel, ai dorit să demonstrezi că și tu poți să fii grozav și admirat de toată lumea. Doar acestea acceptă din ne-cunoaștere, să stea în grămada valorilor fără de adevărată VALOARE. Grămada valorilor etichetate cu note, intre 1 și 10.

Valorile acestea sunt doar niște limitări, niște perspective înguste, despre ceva matematică, limba maternă, fizică, chimie…

Doar despre mintea ta, însă tu mai ai și inimă și suflet…

Mă adresez și părinților, bunicilor, unchilor, mătușilor, etc.

Lăsați-i pe copiii voștri să își împlinească propriile vise, nu pe ale voastre! Așa vor fi și vor rămâne sănătoși și fericiți. Și cred că asta vă doriți și voi, cel puțin la nivel de declarații. Să aveți copii sănătoși și fericiți. Gândiți-vă mai bine la asta…

Cât despre profesorii ce corectează, dacă ați putea conștientiza însemnătatea ”lucrării” voastre, dacă ați înțelege impactul vostru asupra vieții, asupra ”sorții” elevilor, poate că v-ați asuma cu toții responsabilitatea a ceea ce faceți. Ar fi minunat! Am trăi într-o țară normală…

Am simțit nevoia să împărtășesc asta cu voi. Vara aceasta”fierbinte” petrecută în emoții cu Cristi este a doua experiență ca mamă de absolvent de liceu și canditat la facultate. Vara aceasta mi-a trezit propriile amintiri. De când am eșuat cu ”succes”, de două ori la admiterea la Facultatea de medicină. Și am trecut și eu și mama mea, prin momente grele. Pierdeam pensia de urmaș, de pe ”urma” tatălui meu. Nimeni nu m-a atenționat. Nimeni nu mi-a spus că o să doară sufletul.

Ce știam eu, era că sunt un om bun și că pot mai mult. Însă fusesem respinsă pe seama unei note mai mici. Nu puteam să reproduc cuvânt cu cuvânt manualul de anatomie. Acesta era unul din criteriile pe baza căruia se intra atunci la medicină.

Au trecut anii până să aflu că dacă nu îți exprimi potențialul, cînd aparent eșuezi, încrederea începe să scadă și imaginea de sine se înrăutățește pe măsură. Și e din ce în ce mai greu să mai ieși din ” groapa de potențial”. Și începi să crezi că e ceva în neregulă cu tine și că nu mai ai nici o șansă. Degeaba te mai zbați fără rost.

Suntem atât de fragili…Suntem tentați să acceptăm atât de ușor etichetele… Tot ceea ce ne pune într-o ”grămadă”.

În fuga către perfecțiune ne uităm unicitatea, uităm să acceptăm să fim așa cum suntem. Cu bune și cu mai puțin bune. (Sau asta de fapt este tot o etichetă, doar o etichetă care nu însemnă VALOAREA adevărată ascunsă în interior, în profunzime?)

Adevăratele LECȚII ale VIEȚII abia de acum încep. Iar reușita adevărată la Școala Vieții ține de ceea ce simți și ce permiți să se întâmple cu tine, exact în perioada examenelor. Ai grijă de imaginea ta despre tine. O notă din afară, câteva sutimi, nu au cum să schimbe cine ești tu cel adevărat. Ține cont de asta, bucură-te de viață și învață doar cu bucurie și mirare, lecțiile vieții.

Ești minunat/ă, oricum. Hai că poți! Mergi mai departe cu fruntea sus! Există ceva minunat și special pregatit pentru tine! Mai bine decât îți poți imagina tu acum. Așteaptă-te să reușești, cu CREDINȚĂ și fără vreo îndoială. Doar fii conștiincios/conștiincioasă în tot ceea ce faci și…perseverează! Autodepășește-te mereu și vei vedea rezultatele!

Știu că poți să îți atingi întregul potențial. Tu știi? Crede-mă pe cuvânt, vine o vreme când ÎNȚELEGI asta și faci ALEGERI conștiente.

Îți doresc succes!

Dacă ți-a plăcut ce ai citit aici, dă te rog share. Poate că împreună putem ajuta pe cineva să nu își mai piardă încrederea în sine, din cauza unui aparent eșec legat de note. Peste 20 de ani nimeni nu te va întreba ce notă ai avut la un examen, la o anumită materie.

Mulțumesc,

Alexandrina, o mamă fericită că înțelege.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemanatoare

Înscrie-te la newsletter și primești gratuit cartea Înțelege și Alege Afirmațiile pozitive