Blog

TOP 10 REGULI PENTRU SUCCES – ep.1

”Abia cand îți vei dori succesul așa cum îți dorești aerul pe care îl respiri, abia atunci vei reuși!” – se spune intr-o povestioară Zen.

”Dacă vrei să reușești, modelează-i pe cei care deja au reușit”, am învățat pe la cursurile numeroase la care am fost.

Acum te întreb cum ar fi să afli regulile pe care le-au aplicat și le aplică, oameni de mare succes de pe această planetă? Este sensul acestei serii de articole pe care le inițiez acum, începând cu regulile lui Robin Sharma, autorul cărților ”Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul ”sau ”Leader fără titlu”.

Așa cum am mai scris pe site, sunt de mulți ani încântată de tot ceea ce aflu și învăț de la Robin. M-am gândit să împărtășesc cu tine, aceste 10 reguli.

 

  1. Nici o idee nu funcționează până nu o faci TU să funcționeze

Într-adevăr, până nu practici, nu investești timp, nu depui tu efort și nu faci munca, nimic nu merge! Vedem o mulțime de oameni care adoră să citească, să meargă la cursuri, să facă fel de fel de traininguri, și asta nu schimbă nimic. ” Nu știu de ce viața mea nu se schimbă, de ce gândirea mea nu se schimbă, nu mi se schimbă performanțele, de ce relația, relațiile mele nu se schimbă!”

Răspunsul e simplu: pentru că ideile nu funcționează până nu treci să le execuți! Uită-te la marii oameni de afaceri, la marii performeri. Ce îi face grozavi? Tăria lor de caracter, ”foamea” pentru practică, voința chiar de a sacrifica ceva în schimb. Da, ei sunt pasionați, însă poate nu știai, rădăcina cuvântului pasiune, este sacrificiu, durere. Trebuie să fii capabil chiar să suferi pentru viziunea ta, să ai voința de a te sacrifica până ajungi cel mai bun în lume. Să suporți ridiculizarea, luarea în râs, critica și cinismul, pentru a ajunge de talie mondială!

  1. Țintește pentru a deveni legendă – Nimic nu eșuează precum succesul

Poate că acum ai succes cu sănătatea ta, cu finanțele, cariera, viața de familie, poate felul în care ”te arăți”lumii. Minunat! Totuși să știi că te afli intr-un loc în care ești vulnerabil. Un lucru e să ai succes și altul este să îl menții în următorii 10 – 20 de ani. Și asta se întâmplă in industria de divertisment, e greu să reușești singur, sau ca formație de rock, de hip-hop. În artă e la fel, e dificil să ajungi la propria Capelă sixtină, ți-e și mai greu să fii un Michelangelo. Țintește să ajungi legendar în domeniu, nu doar pentru puțin timp. Afirmă-ți tăria de caracter, perspicacitatea, setarea mentală, capacitatea, angajamentul și dedicarea, pentru un succes de durată! Încă odata, nimic nu eșuează precum succesul!

Uită-te la o afacere din apropiere, din zonă. Inițial, au servicii grozave, fac paste extraordinare, au pe cineva care te întâmpină la intrare și îți spune pe nume, îți strânge mâna, apoi vine succesul. Succesul poate fi toxic, e interesant ce se întâmplă cu mintea omenească. Se produce pur și simplu o schimbare de la smerenie și umilință, la aroganță. În setarea mentală, aroganța începe să câștige teren, în fiecare persoană din echipă, apoi în comunitate…Așa că legat de această a doua regulă, cu cât ai succes mai mult, cu atât să fii mai smerit, să muncești mai mult, să ai mai mare grijă de produsele tale, să înveți și mai mult! Te invit să stai ca titan al industriei tale, în aceeași sală, alături de tineri începatori ai ”jocului”. Dacă ești o legendă vie în domeniul tău, să te trezești și mai devreme, nu la ora 5 ci la 4, ca să citești, să asculți podcast-uri, să scrii în jurnal, să te concentrezi pe intențiile tale. Cu cât ești mai de succes, devino mai smerit, mai punctual, mai pasionat. Cu cât devii mai în vârstă, de fapt să devii chiar mai tânăr. Indiferent de câți ani ai, să faci ceea ce faci, să rămâi înflăcărat, să faci lucruri uimitoare! Viârsta este doar o cifră, așa că nu lăsa ca un bătrân, o bătrână, să îți ocupe corpul!

Pentru că nimic nu eșuează, precum succesul!

  1. Crează-ți un plan de o pagină

Aminteste-ți de importanța planificării. Fii inspirat, însă nici o idee nu funcționează până nu faci tu treaba. Si cel mai bun lucru pe care să îl faci, e să scrii un plan pe o pagină. De exemplu cu cei BIG 5, 5 lucruri mărețe pe care să le faci, ca să fie cel mai bun an al tău. Pune cele 5 valori esențiale pentru tine, într-un astfel de plan. Cele 5 sub-țeluri, pentru fiecare trimestru. Și în fiecare dimineață, când toată lumea doarme, uită-te pe planul tău de o pagină. Ca să faci tatuaj pe creier, șanț pe creier, așa ca o obsesie arzătoare, care te aliniază cu inspirația. Ințelege încă odată, că atunci când ai claritate, ai putere! Să știi clar ce vrei azi, săptămâna asta, luna, trimestrul, anul acesta, încât să ajungi cât mai aproape de vârf. Pentru că orele pe care oamenii obișnuiți le pierd, oamenii extraordinari le folosesc. Tu nu ești ca cei mai mulți care se uită la TV, pe internet, video, care bârfesc prea mult, stau la taclale și sunt prea ocupați pentru că nu își cunosc țelurile. Pentru că nu au planificarea de o pagină. Eu știu ce am de făcut pe fiecare 7 zile înainte. Sunt care zic că asta înseamnă un mod rigid de a trăi. Nu, e foarte liber, pentru că planificând, am puterea să îmi trăiesc viața in termenii mei. Mă simt inspirat când nu îmi pierd fiecare zi, ci folosesc fiecare zi ca pe o pârghie ce îmi ușurează viața.

  1. Devino revoltător de entuziasmat!

Indiferent ce crezi, acesta e un lucru foarte important. Uită-te în oglindă dimineața și rostește: Cred că sunt…cred că sunt…și adugă 25 de calități pe care vrei să le ai sau știi că le ai. Inteligent/ă, conștiincios/conștiincioasă, capabil/ă, inspirat/ă, etc. Si repetă-ți uitându-te în oglindă: Îmi place de mine…, îmi place de mine…

E foarte adevărat că persoana cea mai entuziasmată dintr-o încăpere, influențează oamenii, îi ridică, îi încurajează. Cei mai grozavi CEO, de talie mondială sunt cei mai smeriți, pasionați, dedicați, cei mai plini de viață și ”intenși” din încăpere, la o conferință de exemplu. Cred ca e fundamental și e important să fii cea mai entuziasmată persoană pe care o cunoști!

Lidership-ul înseamnă să inspiri oamenii prin propriul exemplu!

  1. Fii un instrument în serviciul celorlalți

Mă gândesc la tatăl meu, care la 77 de ani, merge de dimineață la cabinet și stă toată ziua și își vede pacienții. L-am întrebat de ce o face la cei 77 de ani ai săi și mi-a răspuns, pentru că pacienții mei au nevoie de mine. Cred că una din valorile sale fundamentale, pe care a împărtășit-o cu mine, este să fie în slujba celorlalți. Când nu lași ca ego-ul să-ți domine creierul, să-ți conducă afacerea sau felul tău de a fi, atunci darurile, talentele, focusul, capacitatea și creativitatea îți vor fi în serviciul celorlalți. Un lider, un antreprenor, este cineva care schimbă jocul. Deși de multe ori pentru societate, pentru ceilalți contează mașina luxoasă, milioanele din bancă, un partener pe măsură, pentru tine e important să te uiți în fiecare zi în oglindă și să vezi ce simți: bucurie, pace, împlinire? Pe mine, lucrurile ce mă fac să mă simt împlinit sunt cele care țin de puterea interioară. Indiferent de succes, la sfârșitul zilei ești doar cu câteva persoane, pe o mică planetă, dintr-o galaxie uriașă și nici nu îți dai seama când ajungi să fii doar o mână de țărână. Și cei mai mari milionari sunt îngropați lângă taximetriști, bucătari, oameni simpli, nu e mare scofală. Ceea ce contează, cred că este să dai tot ce e mai bun din tine. În fiecare zi oferă-ți talentul și dacă faci asta, vei servi Lumea și ea va crește odată cu tine.

  1. Acceptă eșecul

Da, cred că eșecul este calea către succes. Sună a platitudine, însă societatea, oamenii ne învață că dacă eșuezi și te simți inconfortabil înseamnă că ai făcut ceva greșit. Însă nu poți să ajungi în vârful unui munte, făcând doar câțiva pași. Eșecul nu e ceva rău, doar întreabă-te care e oportunitatea din acel eșec și amintește-ți că în ultima zi a vieții ce vei regreta, vor fi riscurile pe care nu ți le-ai asumat.

  1. Ridică-ți standardele

Setarea ta mentală este în funcție de oamenii care te înconjoară. Dacă ei sunt mediocri…

Dacă vrei să fii cel mai bun în domeniul tău, Van Gogh, Rembrandt al tehnologiei, fii tu cel ce schimbă jocul. Standardele tale pentru prietenie, calitatea muncii tale, a limbajului, a nutriției, a vieții amoroase, a setării mentale, a felului în care apari în lume, toate contează. Ieși din ”cultul mediocrității” și urcă la nielul celui care schimbă jocul. Asta poate să îi sperie pe cei din jurul tău, însă toți vizionarii au fost mai întâi ridiculizați, înainte de a fi apreciați. Tu te gândești să aduci la nivel înalt fitness-ul tău, puterea ta, jocul financiar. Iar prietenii si cei dragi râd de tine. Și te oprești din călătorie pentru că cei din jur remarcând ce faci, râd de tine, te ridiculizează. Ei nu au cum să înțeleagă că dacă vrei să ajungi la nivelul următor, este pentru că ai un vis măreț și ești pe calea creșterii.

  1. Aplică formula 20/20/20

Mulți oameni din toată lumea au găsit valoare în ea. E foarte simplu: persoanele care transpiră mai mult la antrenament, sângerează mai puțin în luptă. Fie că ești antreprenor, artist, bucătar chef, profesor de Yoga, mămică, când ieși în Lume, vrei să aduci jocul cel mai bun și cât mai mult talent posibil.

O mulțime de oameni ce fac? Se trezesc în fiecare dimineață și trăiesc ziua la întâmplare. Ei își trăiesc viața într-un mod foarte reactiv. Însă tu ca și luptător ce își pregătește ”arma” în fiecare zi de la 5 la 6, ești antrenat mental, fizic, emoțional, iar formula 20/20/20 este o tactică eficientă. Ce înseamnă? Primele 20 de minute faci exerciții fizice intense. Asta pur și simplu, activează ”farmacia măiestriei”. Eliberează dopamina, care este neurotransmițătorul motivației, sau”hormonul” voinței. Este redus nivelul cortizolului, hormon ce stimulează frica, se eliberează serotonină (hormonul fericirii) și începi să te simți bine. De asemenea se eliberează BDNF adică Brain-derived neurotrophic factor, factorul miraculos de creștere a creierului, care permite celulelor creierului să se repare după stres, un lucru extraordinar! Cele 20 de minute în care faci mișcare intensă, de fapt pot să îți re-calibreze creierul și ajută de asemenea la creșterea ratei metabolice, accelerează metabolismul. Ești pregătit astfel ca să reziști la stresul zilei.

Celelalte 20 de minute sunt cele în care planifici. Scrie asta intr-un jurnal. Faptul că scrii de mână, dă o amprentă puternică zilei. Scrie cei BIG 5 ai tăi. Asta dezvoltă concentrare, speranță. Dacă dimineața te lași distras de știri mărunte, asta înseamnă moartea productivității creative.

În ultimile 20 de minute, învață ceva. Căci, cel ce învață mai mult, va învinge. Ceea ce l-a facut pe Steve Jobs, Steve Jobs, sau pe Elon Musk, Elon Musk, este că au știut mai multe decât oricine din jurul lor. Și eu cred că: cu cât știi mai multe, cu atât poți să reușești. E foarte important să investești cât mai mult în audio-book-uri, conferințe, traininguri, webinarii și în coaching.

Prin urmare, aceasta e formula 20/20/20.

  1. Miciile victorii contează!

Ce îți sugerez, cu multă iubire și cu respect, este că o viață grozavă nu se construiește prin revoluție, ci prin evoluție! Cursa e câștigată pas cu pas. Ceea ce faci în fiecare zi, este mult mai important decât ce faci odata la 10 ani. Gândește-te bine la asta! Ce faci în fiecare zi este pur și simplu viața ta în miniatură. Așa cum e fiecare zi a ta, așa îți stăpânești viața. Ce vei face în următoarea oră, îți desemnează cu adevărat viitorul. Dacă ai grijă cât poți mai bine, de fiecare ”pachet” format din 24 de ore, restul (vieții) va avea singur grijă de el.

De clipa în care stai în fața clientului depinde să fii mediocru, ca toată lumea, sau wooow! De asta depinde dacă se setează și în următoarele zile, modul de a fi wooow! Mica victorie de astăzi, când te-ai trezit la ora 5, îți setează obiceiul, rutina zilnică de a te trezi la 5. Micile îmbunătățiri, victoriile de zi cu zi, te conduc la rezultate uimitoare. Micile victorii sunt calea către măreție. Uită-te la marile companii, Amazon, FedEx, Nike, General Electric sau mica afacere din vecinătate. Meriă admirația, pentru că oamenii fac asta cu drag, servesc cu drag. Marile companii au fost construite pe micile optimizări făcute zi de zi. Dacă iei un produs grozav, el nu a fost făcut doar într-o zi. El e produsul setării mentale a inovării zilnice, cosistente, care duce la ceva de ”clasă mondială”. Așa e și cu relațiile. O relație grozavă se bazează pe mici victorii zilnice care duc la o viață întreagă de iubire.

  1. Oprește-te din scuze!

Am întâlnit în aeroportul din Johanesburg, Africa de Sud, un bărbat ce făcea curățenie la toaleta pentru bărbați. Primul lucru pe care mi l-a spus când am intrat în toaletă a fost: ”Bine ai venit în biroul meu!”. Făcea curățenie așa cum Mozart compunea muzică. Nu avea mulți bani, probabil că avea puțină educație, era judecat de ceilalți pentru că treaba lui nu era așa de însemnată, însă acest bărbat poate fi cu siguranță eroul a milioane de oameni. Pentru că pur și simplu se vedea pe sine, ca și ambasador al Africii de Sud. Pasiunea sa era palpabilă, se angajase să-și facă treaba la cel mai înalt nivel, așa cum o face un CEO.

Oricine, chiar și persoană cu inima frântă, îngenunchiată de viață, fie că vede asta sau nu, are alegerea să se ridice din circumstanțele care au doborât-o. Lidershipul si umanitatea sunt testamentul celor care au facut deja asta. Uită-te la Nelson Mandela, a stat 27 de ani în închisoare, nu i s-a permis să meargă la funeraliile propriului fiu. A fost una din cele mai mari dureri ale vieții lui.

Victimile consideră o adevărată tortură când spun: sunt distrus, sunt terminat, apoi renunță. Își închid inima, mintea, creativitatea și se blamează tot restul vieții pentru ce li s-a întâmplat. Mandela a ales să facă din asta o oportunitate, pentru că poți alege ca lucrurile ce îți frâng inima, să te ajute să îți deschizi inima! Și despre frică se zice că e ceva rău. De fapt este o oportunitate de a-ți antrena curajul.

Mandela a folosit cei 27 de ani de detenție pentru a se deschide mental, fizic, emoțional și spiritual, până la a deveni președintele Africii de Sud.

Noi creăm scuzele, pentru că suntem foarte buni la la autodecepție! Dacă ne-am asuma responsabilitatea de a ne ”juca” măreția în această Lume, am fi nevoiți să renunțăm la dependența de scuze și am părăsi ce ni se pare sigur, zona de confort. Deși pare lipsit de sens, de multe ori suntem dependenți de crize, de durere. Trebuie să abandonăm durerea, pentru a merge către zona posibilităților, a plăcerii, bucuriei, măreției. Credem sau nu, de multe ori acestea ne îngrozesc și atunci ne scuzăm găsim scuze și blamăm oamenii: ”nu-mi place cum arată, vorbește diferit”, însă inconștient, acesta e doar un mecanism de apărare, de protecție, pentru a evita asumarea responsabilității de a STRĂLUCI!

Dă-ți voie să strălucești!

Dacă îți place articolul, împărtășește-l cu trei prieteni. Sharing is caring. Împărtășind, avem grijă ca Lumea să fie mai bună. Contribuie și tu!

A consemnat cu drag pentru tine,

Alexandrina

Ai și materialul video.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemanatoare

Înscrie-te la newsletter și primești gratuit cartea Înțelege și Alege Afirmațiile pozitive