Blog

CUM SA FII FERICIT SAU PUTEREA APRECIERII

De cate ori ii vedem  cu adevarat pe cei din jurul nostru?  Si daca ii vedem , de cate ori le apreciem calitatile, indiferent  cat de ascunse ar fi ele?

 

Educatia noastra se bazeaza  pe un sistem de valori rigid, care ii remarca doar pe cei supradotati, care au toate calitatile si care sunt foarte buni la toate. Copiii nostri au ajuns sa termine scoala generala cu medii peste noua si intra la licee, cu media (cea mai mica) peste 9,50, daca se poate chiar 10! Ii apreciem si ii iubim doar daca sunt buni.

Cine nu se incadreaza in aceste tipare, nu are de ce sa pretinda apreciere din partea celorlalti!

Oare chiar asa sa fie?

Fie ca suntem constienti  sau nu de asta, fiecare dintre noi, exista in primul rand, pentru apreciere, oricat de marunta ar fi aceasta! Toate actiunile noastre, (cele care depasesc instinctele de supravietuire), sunt incercari de a obtine aprecierea , acordul si dragostea celor din jur. Acest lucru incepe de la gradinita si continua pana la adanci batraneti. In mod constient, cu varsta, ca o consecinta  a educatiei si constrangerilor sociale, morale, etc., incercam sa anihilam aceasta dorinta. Pentru unii este ca si cand,  si-ar infrana senzatia arzatoare de sete!…

Poate cel mai greu, mai ales pentru persoane din generatia mea, este sa se aprecieze pe sine. Imi amintesc, ca pioniera fiind, prin primele clase de scoala, am invatat cat de importanta este pentru fiecare autocritica! Oare-i  chiar asa?

Eu personal, am inteles in urma cu cativa ani, din filmul Secretul,  cat de important este  ce alegi sa crezi,  sa simti,  sa vizualizezi.  Apoi am inteles aceleasi lucruri din Legea Armoniei sau Rezonantei  sau din Legea Admiratiei.

Un studiu sociologic care confirma toate acestea, a fost facut in Seattle, pe mai multe familii fericite. Ce sunt de fapt familiile? Un grup de persoane foarte diferite, uneori  ca si straine , care traiesc fiecare de cele mai multe ori o viata paralela. S-a descoperit ca in familiile fericite,  exista un raport de 5 : 1, de relationari pozitive, de apreciere, fata de numarul de relationari negative.

Fiecare din relationarile negative, fie ca sunt intre parteneri  (sot/sotie), fie intre  parinti /copii este contrabalansata de cel putin 5 relationari pozitive!

Ei, ce zici?

Acum intelegeti de ce va simtiti de multe ori nefericiti? Fie ca acest lucru se intampla  in familie, la serviciu, in alte grupuri (si la Calivita).

In acelasi timp s-a descoperit ca absolut tot ce tu crezi ca este adevarat, schimba fiziologia si biochimia creierului  tau, chiar daca acest lucru se intampla doar in imaginatia ta!

Iti doresti sa fii fericit(a)?

Ce mai astepti? Treci la treaba! Alege sa ii apreciezi pe cei din jurul tau de 5 ori mai mult, decat sa le descoperi  toate defectele si  sa le intorci pe toate fetele . Sau  cotrabalanseaza fiecare defect cu 5 calitati! Fa acest lucru o perioada mai mare de timp si vezi  ce se va intampla.  Fa acest lucru mai intai cu cei apropiati tie si incepe chiar cu tine. In felul acesta, la randul tau vei atrage mai multe ocazii prin care sa fii apreciat(a).

Sunt convinsa ca filmul de mai jos te va ajuta sa implinesti acest lucru

https://www.youtube.com/watch?v=j-DxDnK6tMA

 

Eu iti doresc multa fericire!

Dr. Alexandrina GALICEANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemanatoare

Înscrie-te la newsletter și primești gratuit cartea Înțelege și Alege Afirmațiile pozitive